pomazánky

Vařený sýr (Kochkäse)

moudelina | 15.05.2014

Vařený sýr (Kochkäse)

Suroviny:
250 g tvarůžků
125 g másla
500 g tvarohu
100-150 g kysané smetany
200 g taveného sýru
1 čl sódy
příp. kmín
Suroviny na "muziku":
voda
cibule
ocet
olej

Postup:
Pracovní čas: asi 30 Min. - po té nechat v klidu stát asi 1 hodinu
Do kastrolu (ne příliš malého - hmota nabude) ve vodní lázni nebo na mírném plameni dáme máslo a tvarůžky a necháme pomalu rozpoutět za stálého míchání, až se spojí v jednolitou hmotu - nesmi varit! Pak přidáme ostatní ingredience a mícháme a na malém plameni necháme "táhnout". Vařený sýr se musí roztékat (jako med). Sýr nesmí vařit!! Pokud možno až do zchládnutí občas promíchat. Kdo má rád, může přidat kmín, nebo později pokmínovat, ne každý má kmín rád.
Připravíme si "muziku" - cibuli na malé kostky marinujeme asi hodinu v oleji s vodou a octem.
Sýr můžeme ještě teplý ne horký mazat na čerstvý křupavý chleba a posypat "muzikou", nebo jej dáme do nádoby uzavřeme a uskladníme v lednici, než jej spořebujeme.

Poznámka:
Sýr můžeme pro obměnu zkusit i z Romaduru, plísňového sýra či podobných výrobků. Naše babičky jej dělaly jen z tvarohu, musel se jen déle nechat uležet. Já jej dělávám často jen z tvarůžků, másla, tvarohu a jedlé sody. Množství se nemusí úplně přesně dodržet, jen se musí dbát na to, aby nebyl příliš tekutý.

A zde jedna jeho obdoba na netu "Vařený sýr mého muže"

Přidat nový příspěvek